Contact us

Pošlji
povpraševanje

Zakladnica znanja

  • Predzanje

  • Kategorije

May 15, 2020

Power BI – 5 prednosti

Avtor: Branka Trifunović

Pridružite se nam na tečaju Excel-a, 13.9.2021!

Podatki so jedro sodobnega podjetja in Excel je bil dolgo prva izbira za vse potrebe poročanja. A ob vse večjih količinah podatkov, ki jih zbiramo danes, Excel ni več vedno najboljša izbira. Power BI je novo orodje, ki prinaša dodelano in celovito poslovno rešitev. Z interaktivnimi poročili in zmožnostjo dinamičnega iskanja odgovorov lahko Power BI podjetjem lahko ponudi rešitev, ki ima nekaj pomembnih prednosti v primerjavi s tradicionalnim Excel pristopom.

Podatki v realnem času

Podatki v Power BI so živi. Poročil ni treba več pripravljati vsakič znova ali ročno osveževati, ampak so živa in vedno aktualna. Repeticija čiščenja in analize podatkov je stvar preteklosti: Power BI si zapomni proces in ga avtomatizira. Ko je podatkovni model enkrat postavljen, se spremembe pokažejo v realnem času in nudijo vedno posodobljen pregled stanja.

Povezava na poljuben vir podatkov ali storitev

Podatke lahko uvozimo iz poljubnega vira ali storitve. Ni nam več treba brati različnih spletnih poročil, vse podatke zdaj lahko uvozimo v Power BI in jih uporabimo v enem samem poročilu. Medtem ko se Excel lahko poveže zgolj na najbolj uporabljane vire podatkov, Power BI omogoča povezavo na praktično vse večje vire in storitve.

Pregled kadarkoli, kjerkoli, na katerikoli napravi

Ko so poročila pripravljena, so na voljo na ogled izbranim sodelavcem ekipe ali celotni organizaciji, kar omogoča da so vsi seznanjeni s trenutnim stanjem. Poročila se osvežujejo v realnem času, so enostavna za deljenje in dostopna z vseh naprav in brskalnikov. Uporabniki lahko pripnejo elemente poročila na svoj lastni zaslon imenovan dashboard, in s tem ustvarijo sliko informacij, ki so najbolj relevantna za njihovo delo.

Interaktivni dashboard

Power BI pripelje vizualizacijske zmožnosti Excela na naslednji nivo. Najboljše tri funkcije Power BI so: interaktivna poročila, kjer vsak element lahko integrira z drugimi, tooltop ali poročilo znotraj poročila, ter zmožnost, da brskamo po podatkih za vse drobnejšimi podrobnostmi. Na voljo je tudi Q&A, Googlu podobno orodje, ki omogoča iskanje in vizualiziranje podatkov v trenutku, s katerim lahko uporabniki raziščejo podatke z enostavnim tipkanjem vprašanj. Ali še bolje, z govornim vprašanjem telefonu.

Prihodnost poročanja: umetna inteligenca

Količina podatkov ki jih organizacije zbirajo se hitro veča in brez integracije novih in boljših analitičnih metod lahko spregledamo pomembne izsledke. Uporaba naprednih algoritmov za napovedovanje in hitrejše obvladovanje velikih količin podatkov bosta v prihodnosti ključna. Power BI je močno podprt z orodji umetne inteligence v vsaki fazi grajenja Power BI rešitve.

Prvi med najboljšimi

Prihodnost poslovne analitike je tu: celotno delovanje organizacije zbrano na enem zaslonu. Poslovni analitiki tako prihranijo čas zbiranja in čiščenja podatkov. Zdaj se lahko osredotočijo na sledenje trendom in iskanje pomembnih izsledkov. Podatki v Power BI resnično služijo svojemu namenu: boljše in hitrejše odločanje. Power BI je prva izbira med poslovnimi rešitvami, ki vodijo v podatkovno kulturo, kar potrjuje tudi Gartnerjev Magični kvadrant za Analitiko in platforme poslovnih rešitev.

Kazalo