Contact us

Pošlji
povpraševanje

Zakladnica znanja

  • Predzanje

  • Kategorije

August 21, 2020

Drill Down v Power Query

Avtor: Branka Trifunović

V članku je uporabljen Power BI Desktop verzije 2.76.5678.782 (December 2019).

Drill Down v Power Query nam omogoča, da iz polja v tabeli izberemo vrednost. Vrednost lahko shranimo kot nov objekt oziroma poizvedbo in jo uporabimo v nadaljnji obdelavi podatkov. Namesto enega samega polja lahko izberemo tudi cel stolpec ali vrstico.

Drill down: vrednost

Oglejmo si primer uporabe Drill Down. Sledimo spodnjim korakom.

1. Odpremo Power Query urejevalnik z Transform data.

2. Izberemo poljubno polje v tabeli.

3. Z desnim klikom izberemo Drill Down.

4. Dobimo vrednost polja. Zapis v vnosni vrstici = #”Reordered Columns”{2}[Date] je sestavljen iz imena prejšnjega koraka, indeksa vrstice in imena stolpca.

Omeniti velja, da se štetje v Power Query začne z 0. Indeks 0 torej pomeni prvo, indeks 1 drugo in indeks 2 tretjo vrstico.

5. Namesto Drill Down bi lahko pri tretjem koraku izbrali Add as New Query. Dobili bi novo poizvedbo, ki še vedno vsebuje vse korake prejšnje poizvedbe.

Vrednost lahko zdaj uporabimo v nadaljnji obdelavi podatkov. Vrednost je objekt tipa Vrednost oz. Value, a jo lahko hitro spremenimo v tabelo z izbiro To Table.

Drill Down: stolpec ali vrstica

Namesto posamezne vrednosti lahko izberemo cel stolpec ali celo vrstico. Ponovimo zgornje korake. Dobimo vrednost polja v tabeli. Zdaj lahko formulo popravimo.

  • #”Appended Query2″{2}[Date] – vrednost

  • #”Appended Query2″{2} – 3. vrstica

  • #”Appended Query2″[Date] – stolpec Date

 

Kazalo